Как можем да ви помогнем?

Подготовка на автомобила за наем

Ако мислите да предлагате колата си под наем в KARAM, много е важно да предприемете някои стъпки, за да подготвите превозното средство за употреба от други хора. Ето няколко съвета, за да се уверите, че колата ви е в най-добро състояние за наематели:

 1. Изчистете колата си изцяло: Преди да я публикувате на уеб сайта ни, се уверете, че е чиста както отвътре, така и отвън. Това не само ще я направи по-привлекателна за потенциални наематели, но и ще им помогне да се почувстват комфортно по време на периода на наем.
 2. Извършвайте редовна поддръжка: Уверете се, че колата ви е в добро техническо състояние, проверете нейното масло и гуми. Това ще помогне да се предотвратят проблеми по време на периода на наем и ще гарантира, че колата ви работи гладко.
 3. Проверете за всякакви повреди: Преди да я публикувате, проверете за всякакви повреди както отвътре, така и отвън. Това включва проверка за драскотини, вдлъбнатини и други следи от употреба, които могат да повлияят на периода на наем. Ако откриете каквито и да било повреди, е важно да ги оправите преди да я публикувате.
 4. Проверете за сигурност: Уверете се, че всички функции за безопасност на колата Ви работят правилно. Това включва неща като въздушни възглавници, колани и фарове. Ако има необходимост от ремонт, го направете преди да я публикувате.

Гуми 

За да подготвите гумите и джантите на автомобил, който ще бъде даден под наем, следвайте тези стъпки:

 • Проверете налягането на гумите: Уверете се, че налягането на гумите е на препоръчителното ниво, посочено в ръководството за експлоатация.
 • Проверете дълбочината на грайферите: Уверете се, че грайферите на гумите не са износени и са поне 1,6 мм дълбоки. Ако са износени, разгледайте възможността да ги смените.
 • Измийте джантите и гумите: Измийте джантите и гумите със сапунена вода и ги изчистете с четка, за да премахнете всички замърсявания или частици. Изсушете ги добре с кърпа.
 • Проверете за повреди: Проверете джантите и гумите за повреди, като напуквания, пробойни или изпъквания. Ако откриете такива, поправете ги или ги заменете преди да отдадете автомобила под наем.

Светлини

За да тествате светлините и мигачите на автомобил, следвайте тези стъпки:

 • Проверете предните фарове: Включете предните фарове и проверете дали двете светлини за дълги и къси насочвания работят правилно. Уверете се, че двете предни фарове са с еднаква яркост.
 • Проверете задните светлини: Включете задните светлини и проверете дали работят правилно. Уверете се, че всички задни светлини са с еднаква яркост.
 • Проверете мигачите: Включете мигачите и проверете дали работят правилно. Уверете се, че всички мигачи мигат с еднаква честота и са синхронизирани.
 • Проверете стоповите светлини: Натиснете педала на спирачката и проверете дали стоповите светлини работят правилно. Уверете се, че всички стопови светлини са с еднаква яркост.
 • Проверете светлините за заден ход: Поставете автомобила в задна скорост и проверете дали светлините за заден ход работят правилно.

Спирачки

Системата за спиране е съставена от няколко компонента, които трябва да се проверят: спирачни накладки и спирачни дискове. Ако усетите някой от следните симптоми, трябва да проверите вашата система за спиране веднага: автомобилът Ви отблъсква наляво или надясно при спиране, педалът на спирачките е прекалено твърд или много мек, спирачките ви скърцат, воланът Ви вибрира при спиране.

Спирачни дискове

Спирачният диск е техническото устройство, използвано за забавяне на колелото и спиране на автомобила. Извършвайте проверка на всеки 40 000км. Незабавно сменете спирачните дискове, ако забележите някаква неизправност (надраскан, напукан, счупен диск и т.н.) или когато се достигне минималната дебелина на износване (тя е посочена в описанието на Вашия автомобил). Имайте предвид, че при смяна на спирачните дискове, трябва да смените и накладките.

Спирачни накладки

Извършете проверка на всеки 20 000 км (спирачните накладки се износват по-бързо и се сменят по-често от спирачните дискове). Когато индикаторът за износване на таблото светне, това означава, че спирачните ви накладки са твърде износени. За превозни средства, които не са оборудвани с индикатор за износване, трябва редовно да проверявате дебелината на спирачната накладка. Когато дебелината е под 3мм, е необходимо да смените спирачните накладки. Нивото на спирачната течност също е добър индикатор за износването на вашия спирачен обков: колкото повече са износени накладките, толкова по-ниско е то.

Проверете също така и:

Течности: Проверете нивата на маслото, охлаждащата течност, течността за спирачките, трансмисионната течност и течността за почистване на предното стъкло и добавете количеството, което е необходимо.

Батерия: Уверете се, че терминалите на батерията са чисти и свързани правилно. Ако батерията е на повече от няколко години, може да я тествате или замените.

Ремъци и маркучи: Проверете за признаци на износване или повреда на ремъка на двигателя, ремъка на разпределителната шайба и маркучите на радиатора. Заменете тези, които са повредени.

Чистачки: Уверете се, че гумите на чистачките са в добро състояние и течността за чистачки на предното стъкло е пълна.

Окачване: Проверете за признаци на износване или повреда на амортисьорите, стабилизаторите и пружините.

Климатик: Тествайте климатичната система, за да се уверите, че работи правилно, особено ако отдавате колата под наем през лятото.

Електрика: Тествайте радиото, въздушните възглавници, електрическите прозорци, заключващите устройства и всички други електрически компоненти, за да се уверите, че работят правилно.

След обстойнта проверак на всички тези елементи, бихте могли да гарантирате, че колата която отдавате под наем, е безопасна и надеждна за Вашите бъдещи клиенти.

Смятате ли, че тази статия е полезна?